PSK získal z fondov EÚ na opravu ciest 22,4 milióna eur

09.09.2009 Prešov

Na rekonštrukciu ciest 2. a 3. triedy môže Prešovský samosprávny kraj (PSK) využiť nenávratné finančné prostriedky z eurofondov vo výške 22, 4 milióna eur (674, 82 milióna Sk), o ktoré sa úspešne uchádzal v rámci ...
Predseda PSK Peter Chudík dnes konštatoval, že výberová komisia im schválila spolu 14 žiadostí, pričom päťpercentné financovanie projektov zabezpečí regionálna samospráva v rámci spoluúčasti.
Chudík uviedol, že proces verejného obstarávania na realizáciu týchto zámerov by mali spustiť v priebehu nasledujúcich štyroch týždňov. V rámci projektov môžu opraviť viac ako 41 kilometrov ciest 2. a 158 kilometrov ciest 3. triedy. Okrem toho sa peniaze z toho programu využijú aj na opravy mostov a zosuvov ciest, ktoré poškodzujú hlavne opakujúce sa povodne na území kraja.
\"V podstate kontinuálne nadväzujeme na to, čo sme začali robiť v roku 2005 cez PPP projekt, v rokoch 2006 – 2008 cez Európsku investičnú banku a samozrejme aj z vlastných zdrojov, \" povedal Chudík.
Najviac peňazí bolo schválených pre oblasť Poprad, a to 3,95 milióna eur (119 miliónov Sk). Tie využijú na opravu 10 úsekov ciest v celkovej dĺžke 24,3 kilometra a časť nenávratných finančných prostriedkov je vyčlenených aj na riešenie havarijného stavu zosuvu na ceste medzi Horným Smokovcom a Tatranskou Lomnicou. Významnou investíciou bude i prvá etapa rekonštrukcie troch mostných objektov na komunikáciách spájajúcich Krásny Brod - Medzilaborce, Bajerovce – Šarišské Dravce, Zálesie - Spišská Stará Ves.
V súčasnosti má PSK rozpracované už ďalšie tri projektové žiadosti v hodnote 6,7 milióna eur (201,84 milióna Sk), ktoré by mala posúdiť výberová komisia do konca tohto roka. Zostávajúcich 6,9 milióna eur (207,87 milióna Sk) bude mať kraj podľa Chudíka k dispozícii pre prípad vzniku havarijných stavov na spravovaných cestách.
Na projekty zo spomínaného ROP bolo pre všetkých osem vyšších územných celkov vyčlenených spolu 180 miliónov eur (5,42 miliardy Sk), pričom PSK má k dispozícii 36 miliónov eur (1,08 miliardy Sk), čo predstavuje asi 20 % z alokovaných zdrojov.
Prešovský VÚC má od roku 2004 v správe celkom 2438 kilometrov ciest 2. a 3. triedy. Podľa Chudíka bolo pri ich prebratí asi 48 % z nich v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave.
 

Vyberte región